Следвайте Гласове в Телеграм  Цената на водата поскъпва в цялата страна с

...
Следвайте Гласове в Телеграм  Цената на водата поскъпва в цялата страна с
Коментари Харесай

Цената на водата поскъпва в цялата страна без София

Следвайте " Гласове " в Телеграм  

Цената на водата нараства в цялата страна като се изключи София, където към момента няма одобрен бизнес проект. Новите цени влизат в действие от 1 януари 2024 година

Увеличението в другите области е от 1.4% в Кюстендил (3.71 лева./кубик) до близо 41% (3.90 лева./кубик) в Сливен, демонстрира оповестеното решение на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР).

Най-скъпата вода ще заплащат жителите на област Разград - 6.10 лева./кубик с Данък добавена стойност (12.9%), а най-евтина е цената на водата за жителите на Пазарджик - 3 лева./кубик с Данък добавена стойност (11.7%).

Общо с решението на регулатора са изменени в посока нагоре цените на ВиК услугите на 38 ВиК оператора - 27 районни държавни сдружения, 4 общински и 7 частни оператора.

На множеството места цените за кубик вода се движат сред 3 и 6 лв..

Причините за повишаването

Един от факторите за изменение на цените е приложения по нормативно избрана методология инфлационен показател, за интервала от одобряването на бизнес проектите до приемането на настоящето решение, показват от КЕВР.

Друга причина е, че КЕВР понижи одобрените по бизнес проектите за 2023 година цени на редица ВиК сдружения, заради неизпълнението на вложенията им и на равнищата на единните индикатори за успеваемост за интервала 2020 - 2021 година

Ежегодното нарастване с 15% на заплатите във ВиК бранша е различен фактор за повдигането на цените. Работещите получвата едно от най-ниските хонорари - към 1000 лева месечно, заради което има дефицит на фрагменти. Поради тази причина предходната година бе подписано национално съглашение сред Министерство на районното развиване и благоустройството, " Български ВиК Холдинг " и браншовия профсъюз " Водоснабдител " - КНСБ за годишно нарастване на заплатите.

Новите цени на ВиК услугите

Според изчисленията на регулатора през 2024 година за 8 районни ВиК оператора се планува нарастване под 10% на цените на услугите по отношение на настоящите за 2023 година Това са областите Кюстендил, Шумен, Перник, Софийска област, Силистра, Стара Загора, Варна и Плевен.

За Кюстендил нарастването на цената на водата процентно е минимум - 1.4 на 100, като кубик ще коства 3.71 лева от идната година.

Жителите на Силистра пък ще заплащат една от най-високите цени на водата - 5.80 лева за кубик, а в Шумен - 5.48 лева за кубик.

За 6 сдружения плануваното нарастване е с над 20% по отношение на настоящите цени - в областите Сливен, Видин, Габрово, Враца, Хасково и Ловеч.

В Сливен цената на водата нараства най-драстично - с 40.7% и ще коства 3.90 лева за кубик от Нова година.

В останалите области нарастването на цената на водата е сред 10% и 20%. Жителите на Смолян ще заплащат по 5.37 лева./куб. м, в Пловдив - 3.43 лева./куб.м, а в Пазарджик - 3 лева./куб.м - най-ниската цена във всички регионални центрове.

Цената на водата за столичани остава без смяна

Цената на водата на столичани към този момент остава без смяна. Причината е, че " Софийска вода " към момента не е внесла в КЕВР за утвърждение бизнес проекта на сдружението за регулаторния интервал 2022 - 2026 година

Концесионерът не е уведомил публично по кое време счита да внесе бизнес проекта си за утвърждение в КЕВР. Той беше гласуван от остарелия Столичен общински съвет на последното му съвещание преди локалните избори.

Според плановете на сдружението от 2024 година столичани би трябвало да заплащат близо 3.60 лв. за кубик вода.

В момента цената е 2.94 лв. за куб. м и на процедура столичани заплащат най-ниската цена на водата спрямо всички останали в България, макар че получават едни от най-високите приходи.

По време на предизборната акция обединението ПП-ДБ-Спаси София оповестиха, че ще се опитат да спрат плануваното повишаване.

Ако въпреки всичко КЕВР, която има крайната дума, удовлетвори настояването на " Софийска вода ", водата в столицата ще нарастне с 22.5% през идната година.

Инфо: mediapool.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР